|
Štramberské uši [ Specialita k jídlu ]Štramberské uši
Před dávnými lety obléhali město Štramberk Tataři, nelítostní bojovníci, kteří zajatým nebo zabitým protivníkům uřezávali uši i ruce. Místní obyvatelé utekli před Tatary na horu Kotouč. Tataři už už na nešťastníky zaútočili, ale v tom se strhnul hustý lijavec, voda stoupala a nájezdníci se utopili. Od těch dob se den před Nanebevzetím Páně koná velká slavnost, připomínající onu událost, a po celý rok se zde peče moc dobré pečivo s neobvyklými názvy "štramberské uši" a "štramberské ruce".
Návštěvníci města se mohou vydat na vycházku spojenou nejen s ochutnávkou této pochoutky, ale i s návštěvou nejhezčích a nejzajímavějších míst v katastru města, které je od roku 1969 městskou památkovou rezervací a pro svoji malebnost je nazýváno "Moravský Betlém".
Recept na štramberské uši 1 kg hladké mouky 4 hvězdičky badiánu 1 prášek do pečiva 25 hřebíčků 20 dkg medu ½ bal.mleté skořice ½ bal. Anýzu ½ kg cukru citrónová kůra vejce
Postup: na vále zpracovat těsto a nechat až dva dny odpočívat.tence vyválet, vykrajovat kolečka, plechy hodně podmašťovat.Potom po jednom vytahovat z trouby a rychle je stáčet do kornoutů. Pro pěkný tvar uší je dáváme vhodné skleničky. Z 1 kg je asi 120 uší.
Copyright 1998-2025 © www.infoSystem.cz, součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule
|
Jsou-li májové hřiby červivé, bude suché léto. Májová vlažička - naroste travička, májový deštíček - poroste chlebíček. Mokrý máj, v stodole ráj, studený máj, také ráj. V máji by ani hůl pastýřova neoschla. Májová kapka platí za dukát. Chladno v máji, mlžné večery a noce - hojnost sena a ovoce. Filipa Jakuba déšť - to zlá zvěsť. Májová voda vypíjí víno. Na mokrý květen přichází suchý červen. Když máj vláhy nedá, červen se předá.
|
|
24.5.2001: Poslanecká sněmovna zamítla návrh zákona umožňující vyvlastnit pozemky v plánovaných průmyslových zónách.
|
Zdroj: www.meteopress.cz
|
|
|