|
Šlehačkový beránek [ Specialita k jídlu ]Z velikonočních receptů Šlehačkový beránek 4 vejce, 150g pískového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 kelímek smetany ke šlehání, 300g nebo 2 hrnečky polohrubé mouky, 2 lžíce rozinek, ztužený tuk na vymazání a hrubá mouka nebo strouhaný kokos na vysypání formy, moučkový cukr na posypání. Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo kokosem. Z bílků ušleháme pevný sníh. Do sněhu postupně přidáváme pískový a vanilková cukr a šleháme tak dlouho, až je sníh hodně tuhý a cukr se docela rozpustí. Do tohoto základu lehce vmícháme žloutky, smetanu, prosátou mouku a propláchnuté okapané rozinky. Těsto vlijeme do připravené formy, stěrkou je nahrneme více k okraji formy, vložíme do mírně předehřáté trouby a zvolna asi 50 minut pečeme dozlatova. Upečeného beránka vyndáme z trouby, necháme chvilku stát a potom vyklopíme. Nakonec pocukrujeme.
Copyright 1998-2025 © www.infoSystem.cz, součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule
|
Jsou-li májové hřiby červivé, bude suché léto. Májová vlažička - naroste travička, májový deštíček - poroste chlebíček. Mokrý máj, v stodole ráj, studený máj, také ráj. V máji by ani hůl pastýřova neoschla. Májová kapka platí za dukát. Chladno v máji, mlžné večery a noce - hojnost sena a ovoce. Filipa Jakuba déšť - to zlá zvěsť. Májová voda vypíjí víno. Na mokrý květen přichází suchý červen. Když máj vláhy nedá, červen se předá.
|
|
24.5.2001: Poslanecká sněmovna zamítla návrh zákona umožňující vyvlastnit pozemky v plánovaných průmyslových zónách.
|
Zdroj: www.meteopress.cz
|
|
|