|
Pradědova kuchařka [ Turistická zajímavost ]Pradědova kuchařka je již vyrobena a je v prodeji
Malá ukázka:
Pradědova pomazánka Tvaroh dáme do mísy, přidáme trochu másla a kysané smetany nebo jogurtu, ochutíme solí a drceným kmínem. Přidáme strouhaný křen a velké množství čerstvě krájených bylinek - petrželové a celerové natě, trochu kopřivy, pažitku,
Pradědova topinka Opečený chléb na sádle osolíme, potřeme česnekem a bohatě navršíme houbovou smaženici.
Čarodějnická topinka z Petrových kamenů Opečený chléb na sádle osolíme, potřeme česnekem a bohatě navršíme masovou směsí, kterou připravíme z kuřecího masa, které osmahneme na oleji , přidáme rajčata, papriku, cuketu nebo okurek , sůl, pepř a kečup podusíme a při podávání posypeme bohatě sýrem a ozdobíme pórkem
Pradědova cibulačka Na oleji osmahneme cibuli pokrájenou na kolečka, zalijeme vodou, přidáme zeleninový bujón a přivedeme do varu, osolíme podle chuti, před podáváním ozdobíme kolečky pórku a přidáme trochu bílého vína. Na kolečka krájené rohlíky rozpečeme v troubě posypeme sýrem a podáváme zvlášť na talířku.
Pradědova česnečka Do osolené vody dáme vařit na kostičky krájené brambory, přidáme zeleninový bujón a drcený kmín, nakonec rozšlehané vejce a utřený česnek. Na kostičky nakrájený chléb osmahneme na tuku a podáváme zvlášť na talířku. Před podáváním polévku bohatě ozdobíme pórkem krájeným na kolečka.
Pradědova bramboračka Na tuku osmahneme cibulku, přidáme hladkou mouku a uděláme jíšku, zalijeme přidáme libovolné množství zeleniny (mrkev, celer, petržel, květák, kapustu, pórek, brokolice ap.)
Předem namočené sušené houby a vaříme do měkka. Nakonec přidáme zeleninový bujón, sůl a na kostičky pokrájené brambory. Ochutíme majoránkou, utřeným česnekem, před podáváním ozdobíme jemně krájenou pažitkou.
Pradědův hrnec Na tuku osmahneme cibulku, přidáme nakrájené maso a osmahneme. Zalijeme trochou vody a dusíme téměř doměkka. Přidáme podle libosti nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, celer, kapustu, květák, brokolici ap ), před koncem dušení přidáme na kostky krájené brambory. Zvlášť si uvaříme doměkka fazole a před koncem varu přidáme do hrnce. Zahustíme jíškou, ochutíme solí a česnekem můžeme přidat také kousek uzeného masa nebo klobásy. Před podáváním bohatě posypeme pórkem.
MŇAM !!!
Copyright 1998-2025 © www.infoSystem.cz, součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule
|
Jsou-li májové hřiby červivé, bude suché léto. Májová vlažička - naroste travička, májový deštíček - poroste chlebíček. Mokrý máj, v stodole ráj, studený máj, také ráj. V máji by ani hůl pastýřova neoschla. Májová kapka platí za dukát. Chladno v máji, mlžné večery a noce - hojnost sena a ovoce. Filipa Jakuba déšť - to zlá zvěsť. Májová voda vypíjí víno. Na mokrý květen přichází suchý červen. Když máj vláhy nedá, červen se předá.
|
|
Květen 870: Rastislav se pokusil překazit Svatoplukovu profranskou politiku jeho úkladným zavražděním. Květen 874: Jednání Svatoplukova poselstva vedeného knězem Janem z Benátek s Ludvíkem Němcem ve Forchheimu. Květen 1054: Břetislav uzavřel v Quedlinburku za účasti císaře mír s polským Kazimírem. Tím skončily spory o území na česko-polské hranici. Květen 1096: Slezko opět napadeno vojsky BřetislavaII. Květen 1107: Údelný kníže Svatopluk za pomoci polského panovníka Boleslava III. a zpočátku i uherského Kolmana svrhl Bořivoje II. Květen 1116: Vladislav I. jednal s uherským králem Štěpánem kdesi na moravsko-uherské hranici o urovnání sporů. Květen 1137: jednání mezi Soběslavem I. a polským králem Boleslavem Křivoústým v Kladsku ukončilo česko-polské nepřátelství. Květen 1138: Vladislav budoucím Soběslavovým nástupcem. Květen 1152: Sjezd v Merseburku, který svolal nový německý král Fridrich I. Barbarossa. Květen 1179: Spor o hraniční území na česko-rakouském pomezí.
|
Zdroj: www.meteopress.cz
|
|
|